•• Morská soľ - vedeli ste, že? ••
Morská soľ obsahuje toľko sodíka ako jedlá soľ. Je jedno, aká je soľ drahá, odkiaľ pochádza alebo či je vo forme zrna, kryštálu alebo vločiek – stále obsahuje sodík. Sodík vplýva na zvyšovanie krvného tlaku a zvyšuje riziko vzniku chorôb srdca.
Na trhu je množstvo výrobkov, v ktorých sa časť chloridu sodného nahrádza inými minerálmi (napr. chloridom horečnatým alebo chloridom draselným).
Tieto soli nemajú taký negatívny vplyv na zvyšovanie krvného tlaku. V prípade, že máte problémy s obličkami, konzultujte používanie týchto výrobkov so svojim lekárom.
Zdroj:
British Nutrition Foundation, 2013, <http://www.nutrition.org.uk/>
Preklad: Ing. Eva Kováčiková, Ing. Anna Giertlová, RNDr. Lenka Bartošová, PhD.
Tento článok je preložený z webovej stránky British Nutrition Foundation:
http://www.nutrition.org.uk/ realizáciou projektu 7. RP EuroFIR Nexus (The EuroFIR
Food Platform: Further integration, refinement and exploitation for its long-term selfsustainability) v rámci aktivít pracovnej skupiny WP5: Dissemination and communication.